Školení vyprošťování z vozidel - Weber rescue academy.

24.10.2018 07:59

20-21.10.2018 Workshop „WEBER Rescue-vyprošťování u dopravních nehod“

Ve dnech 20. a 21.10.2018 se uskutečnil již druhý workshop/kurz na téma vyprošťování zraněných osob u dopravních nehod. Pořadatelem této akce byla Asociace velitelů JSDH, ve spolupráci se společností Luing Pyrex (která v ČR zastupuje společnost WEBER Rescue System) a místní jednotkou Horní Maršov. Jako vždy se kapacita plně obsadila již v počátku vypsání přihlášek a účastnili se jí jednotky: JSDH Horní Maršov, JSDH Vestec, JSDH Úpice, JSDH Polepy, JSDH Žďár nad Sázavou, JSDH Žlebské Chvalovice/Třemošnice, dalšími účastníky byli kolegové z HZS a z Asociace dobrovolných záchranářu z.s. Akce zaujala i kolegy z Polské strany Krkonoš a proto navštívili z OSP OSP Kamieniec Ząbkowicki.

Jak je zvykem u obdobných Workshopů, účast instruktorů byla mezinárodní. České instruktory doplnil kolega a hlavní instruktor WEBER Rescue z Polska. Kurz byl rozdělen do dvou částí teoretické a praktické. Teoretická probíhala v sobotu, kdy si účastníci mohli vyslechnout velmi zajímavé přednášky na téma taktiky a postupů při řešení dopravních nehod, postupy vyprošťování, nové postupy (metoda Oslo, cross ramming apod.) a přednášku o alternativních pohonech vozidel a jejich specificích v případě havárie. Na závěr proběhla diskuze, kde se účastníci podělili o své zkušenosti z praxe. Vše se neslo ve velmi přátelské atmosféře a mezinárodní spolupráce hasičů neznala hranic.

Druhý den, již probíhal samotný výcvik, a to včetně detailní instruktáže, jak zacházet s vyprošťovacím zařízení. Účastníci se rozdělili do skupin, na které čekaly celkem 3 stanoviště, každé o 3 vozidlech, takže každý měl možnost reálně pracovat s nástroji. Stanoviště byla: vozidlo na kolech, vozidlo na boku a vozidlo na střeše. Všechna vozidla byla předem deformována, aby věrně simulovala účinky nárazu či nehody. V některých případech byl použit i figurant, který zastupoval zraněného řidiče. Jednotky a účastníci měli za úkol vozidlo zabezpečit, zajistit a osobu co nejšetrněji vyprostit z vozidla v co nejkratším čase. Instruktoři účastníkům zodpovídali dotazy při postupu a taktéž radili a ukazovali jak nejlépe postupovat, ale samotná činnost byla na účastnících. Během různých stanovišť si mohli vyzkoušet různé postupy, včetně zmiňovaného „cross rammingu“ a to s různými nástroji, jak „hadicovými“ tak i s „aku“ verzemi. Na závěr proběhlo vyhodnocení a doporučení jak pokračovat ve výcviku.

Celá akce proběhla podle plánu a podařilo se vše na výbornou. Závěrem patří poděkování jak organizátorům, tak účastníkům. Nemalý dík patří i společnosti www.likvidace-autovraku.com , která poskytla vozidla a prostor pro praktickou část.

 
 
Fotogalerie z akce zde